Deci Obama a castigat premiul Nobel pentru pace. Si m-am gandit sa sparg si eu doua seminte pe marginea subiectului, si intreb: de ce? Ca n-a trecut un an de cand l-au “inscaunat”. Asa ca si daca ar fi vrut sa schimbe ceva, n-ar fi reusit. In fiecare seara citesc pe Rompres despre inarmarea Chinei si a Coreei de Nord, despre copiii care inca mor in Afganistan, despre rachetele pe care le lanseaza Iranul si asa mai departe.
 
 
M-am uitat pe lista fostilor castigatori, e intr-o companie selecta. Martin Luther King, Maica Tereza, Nelson Mandela, Dalai Lama… Papa Ioan Paul al doilea si Mahatma Gandhi nu sunt pe lista, organizatorii si-au cerut scuze din cate stiu, cel putin in cazul lui Gandhi. Deci nu e nicidecum un premiu “de incurajare”, asa cum prost isi dadea cu parerea un analist de la noi (m-am saturat pana peste cap de nenii astia care vorbesc vorbe). Si-atunci care-i ideea cu Obama?
 
 
Poate ca intr-adevar s-au bucurat atat de tare ca nu mai e George W. Bush, incat au spus, hai ma, sa-i dam lu’ asta un premiu, ca poate il incurajam sa n-o ia pe urmele aluilalt (mai tineti minte cand si-a multumit lui insusi? aici e alta inregistrare haioasa cand i-a cazut din nou prompterul). Georgica dabaliu ne-a innebunit cu osama pana cand n-am mai stiut de noi, apoi a trecut legea care se numeste Patriot act. Urmarea e ca in America nu mai poti sa tragi un vant fara sa se stie, si sa ramana undeva o inregistrare drept marturie. Osama e ok, e bine mersi la el acasa. Asta daca exista cu adevarat.
 
 
Si Obama e ok. Iar discursul lui e induiosator pana la lacrimi. Numai ca, din nefericire, si pentru el, si pentru noi, presedintele Statelor Unite face parte dintr-un sistem. Un sistem bine pus la punct, unde exista interese materiale, ca in orice alta tara. Un sistem care n-o sa-l lase sa schimbe absolut nimic. Mi-e greu sa cred ca Obama e atat de naiv incat sa nu-si dea seama de lucrul asta, asa ca intuiesc ca mananca rahat cu polonicul.
 
 
“O sa fie pace, o sa fie bine, caprioarele vor zburda libere pe campii, si noi, noi n-o sa mai avem nici o problema pe lumea asta!…” Da, da’ putem sa ne vindem si noi armele in Orientul mijlociu si uraniul si sa ne continuam toate biznisurile pe care le avem pe-acolo?! Nu de alta, dar vezi sa n-o iei usurel spre casa, ca JKF, de exemplu… A, pai… da, cred ca da, sigur ca puteti.
Yes we can!
 
 
Semnalul pe care l-au dat cei de la Oslo e ingrijorator, dupa parerea mea. Cei din mass-media l-au prezentat pe Obama drept ingerul care va salva America de toate relele imaginabile si inimaginabile. Si americanii au crezut, ca asa sunt ei, mai copii… Insa faptul ca si nenii astia din parlamentul Norvegiei au ales sa intareasca imaginea asta spune multe. De ce, ramane de vazut… Intuiesc eu cate ceva, dar o sa spuneti ca duc teoria conspiratiei prea departe, asa ca ma abtin. Intrebati-l pe domnul goagle, goagal, ptiu, gugal – despre noua ordine mondiala.
 
 
Va pup, sa aveti un weekend frumos!